ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

PRAVOPIS!

HRVATSKI RJEČNIK STOPLJENICA!

je potpuno nova vrsta rječnika u hrvatskoj jezikoslovnoj povijesti, koji sadrži više od pet tisuća neobičnih riječi, pojavila se netom na portalu Katedre za stilistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Stilistika.org.

Hrvatski rječnik stopljenica bilježi, razlaže, objašnjava i primjerima potkrepljuje više od 5 000 stopljenica koje su se u hrvatskim tekstovima pojavile od 1860-ih do suvremenosti. Pripada podvrsti posebnih rječnika, koji se od općih rječnika razlikuju po tome što iz cjeline leksika nekoga jezika probiru ciljani dio, u ovome slučaju to su riječi nastale stapanjem neznačenjskih dijelova više ishodišnih riječi i pojmova koje one znače.
Obrađena građa ekscerpirana je iz 550 žanrovski i diskursno veoma različitih vrela svih registara – iz domaće i prijevodne beletristike, tiskane i internetske publicistike, znanstvenih i leksikografskih radova, prijevodnih televizijskih potpisa, stripova i karikatura, internetskih foruma, blogova i memova, jezika reklame, razgovornoga jezika i slenga.

Iz e-rječnika sam, za primjer, izdvojio nekoliko 'stopljenica':
lješnjak imljevak × dešnjak
Osoba koja je i ljevak i dešnjak – lješnjak. (Jezik FB, 2. 3. 2014)

pivovica impivo × šljivovica pivo s vrlo visokim postotkom alkohola, pivska rakija
Također, to vrijedi i za jaka piva, sa sadržajem alkohola koliko i vino, čak i s 25 posto (pivovica), zatim voćna, slatka i druga piva. (SD, 11. 1. 2009)
U Pivovarskom domu možete dobiti pivski pjenušac Šamp, a nudi i pivovicu, pivsku votku ili pivski rum. (Pivnica, 21. 2. 2014)
• usp. vinjak

vebab imvegetarijanski × kebab bezmesni, vegetarijanski kebab
A što je to vegetarijanski kebab? – Vebab. (F, 21. 1. 2012, k)
Komična scena u kojoj se Frida očajnički pokušava ispričati s večere žaleći se na mučninu zbog pojedenog vebaba (vegetarijanski kebab) uvelike pridonosi šarmu filma, ali je i vjerodostojan prikaz nespretnih izlika kakvima se služimo pokušavajući izbjeći neugodne situacije, pritom upadajući u još neugodnije. (Ziher, 2. 3. 2015)
• usp. keburek, vodrezak

Poveznica za rječnik: http://stilistika.org/hrvatski-rjecnik-stopljenica

1 komentar:

Nedjeljko Nedić kaže...

Ovo mi trebalo biti zanimljivo!