ponedjeljak, 2. listopada 2017.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!

Zajednički broj „Čvor križaljke“

Na svom blogu Zagonetači i rješavači  uvodim zanimljivu rubriku Iz povijesti novogradiškog zagonetaštva, koju će pripremati moj prijatelj i suseljanin Vjeko Hudolin, zagonetač, novinar i publicist.

Kako je najavio kroz ovu rubriku povremeno će predstavljati  zagonetače novogradiškog kraja, njihove radove, tekstove o radu i aktivnostima Zagonetačkog društva MAR koje je svojevremeno dalo i svoj značajan obol hrvatskom zagonetaštvu, a nekim akcijama i zagonetaštvu na prostorima bivše države.

U prvom tekstu u novoj rubrici podsjećamo da je cijeli jedan  broj „Čvor križaljke“ (broj 279 od 9.9.1981. godine) bio posvećen zagonetačima novogradiškog kraja koji su sastavili sve križaljke i druge radove. Glavni i odgovorni urednik  bio je legenendarni Stjepan Horvat. Urednici tog lista bili su Boris Antonić, Dušan Kos i Jovan Nedić.      

Prenosim uvodni tekst iz zajedničkog broja „Čvor križaljke“:

ZAGONETAČI NOVOGRADIŠKOG KRAJA
Na području novogradiške komune živi i djeluje nekoliko zagonetača koji su se, surađujući u mnogim zagonetačkim i nezagonetačkim listovima širom Jugoslavije, afirmirali kao dobri autori zagonetaka. Iako povremeno kontaktiraju i surađuju, do sada nije došlo do organiziranog djelovanjakroz nekakav klub, sekciju ili slično, a što bi sigurno doprinijelo bržem razvoju i popularizaciji enigmatike na ovom području. Inače, valja istaknuti da je u ovoj općini i ranije djelovalo nekoliko istaknutih zagonetača. (S. Horvat u svom „Leksikonu zagonetača Jugoslavije“ bilježi ih petnaestak.
U posljednje vrijeme, iz češćih kontakata, rodila se ideja i nametnula inicijativa za povezivanjem i eventualnim osnivanjem kluba, a kao jedan od oblika povezivanja je i ovaj broj „Čvor križaljke“ kojeg su zajednički sastavili vm Slavko Peleh (Okučanac koji živi u Zagrebu), m Milan Puškar, zA  Milan Guberović, zB Vjeko Hudolin i Željko Lebeda. Naravno, ako ovaj pokušaj uhvati dublje korijene mnogo će značiti za daljnji razvoj novogradiškog zagonetaštva. Poželimo im u tome uspjeha.  
(Čvor križaljka broj 279)       

          




2 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

Izvrsna ideja. Molio bih te da mi, ako ga imaš, na e-poštu pošalješ preslike svih stranica ovoga broja kako bih ga i ja predstavio na DUE. Hvala ti unaprijed.

Belirac kaže...

I ja pozdravljam pokretanje ove rubrike!