ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!

Zagonetači novogradiškog kraja u Leksikonu zagonetača Jugoslavije

Piše: Vjeko Hudolin

Kada sam kao mladi agronom uplovio u novinarske vode početkom 1980. godine kao djelatnik novogradiškog Centra za informiranje Narodnog sveučilišta „Matija Antun Reljković“, odmah sam predložio da za zadnju stranicu dvotjednika NG novine sastavljam križaljku i da uvedemo svojevrsnu zagonetačku rubriku. Već u prvim brojevima osim sastavljanja križaljke počeo sam povremeno objavljivati tekstove iz oblasti zagonetaštva. U NG novinama zagonetke su objavljivali i drugi sastavljači šireg novogradiškog područja, ali i vrhunski zagonetači iz drugih gradova i mjesta.
Ovaj tekst sam objavio u NG novinama broj 19  (15. veljače 1980. godine).  

NOVOGRADIŠKO ZAGONETAŠTVO

U lipnju 1979. godine „Izašao je „Leksikon zagonetača Jugoslavije“, a izdalo ga je najveće jugoslavensko enigmatsko udruženje „Čvor“ iz Bjelovara. Autor „Leksikona“ je novinar i glavni i odgovorni urednik „Čvora“ zagonetački  Stjepan Horvat.
Kod nas i u drugim zemljama već postoje leksikoni glazbenika, pisaca, sportaša, privrednika, filmskih radnika, a sada im se pridružuju i naši zagonetači.
Namjena ove knjige je višestruka. Ona će pomoći pri čitanju zagonetačkih članaka i knjiga, dajući podatke o mnogim osobama koje se u njima spominju. Mnoga imena tek naznačena u drugim zagonetačkim tekstovima, ovdje dobivaju obradu.
 „Leksikon zagonetača Jugoslavije“  oživljuje sjećanje na mnoge zaslužne zagonetače, čija imena ne susrećemo danas na stranicama zagonetačkih listova i rubrika i o kojima zagonetački povjesničari tek trebaju dati zaokružene prikaze.
Namjera je ovog „Leksikona“ i da se zagonetači stave jedan do drugoga, kako bi se zagonetači – ocjenjivači lakše orjentirali pri njihovu  vrednovanju – kaže u predgovoru zagonetački vm Boris Antonić.

Za nas je interesantan podatak da su u „Leksikonu“ zastupljena čak petnaestorica zagonetača sa područja Nove Gradiške o čijem se radu vrlo malo, ili skoro ništa ne zna. Iako je jugoslavensko zagonetaštvo u samom svjetskom vrhu, većina stvaralaca je anonimna i slabo poznata široj javnosti. To je i ponukalo autora članka da makar koliko-toliko otrgne od zaborava plejadu starih majstora zagonetaka, ali isto tako, i da vas upozna sa nekoliko talentiranih suvremenih zagonetača. Po abecednom redu navodim zagonetače zastupljene u „Leksikonu zagonetača Jugoslavije“. Ćosić Nikola (1916.-1977.), Ivanišević Zdravko (1930.), Lebeda Željko (1954.), Paulin Blanka (1908.), Vojislav Ugarković (1913.-1963.) svi iz Nove Gradiške, Klobučar Vilim (1910.), Peleh Slavko (1937.), Peleh Željko (1950.), Puškar Milan (1931.) i Pupavac  Zdravko (1941.) svi iz Okučana, Hudolin Vjekoslav iz Donjih Bogićevaca, Kapetanić Šandor (1852.-1884.) iz Cernika, Španović  Mile (1942.) iz Donjeg Rajića i na kraju spomenimo Grigora Viteza (1911.-1966) iz Kosovca poznatog – dječjeg pjesnika. Grigor Vitez je autor desetak zbirki pjesama za najmlađe u kojima je uvijek bilo zagonetaka, a samo u zbirci „Kad bi drveće hodalo“  objavio je sedamnaest stihovnih zagonetki.


Nema komentara: